Hatalı belirlenen kusur durumlarında öncelikle belirlenmesi gereken hususlar 

  • Kazaya karışan araçların hızları ne?
  • Çarpışma tam olarak nerede oldu ve hangi açı ile çarpıştılar?
  • Kazada havanın,insan faktörünün ve yolun yapısının etkisi nedir?
  • Görüş kabiliyeti ve olaydan kaçınma ihtimali nedir?
  • Aracın sürücüsü kim ve yolcular kemer kullanıyor mu?

Çarpma Anındaki Hız Hesabı: Araçların aldıkları deformasyonlar ve yörüngeleri dikkate alınarak çarpma anındaki hızın en yakın hesaplaması yapılabilmektedir. Sürücü ifadeleri ve olay anı fotoğraflarındaki veri kalitesi hız hesaplamasında en önemli faktördür.

Çarpma Noktasının Tam Yerinin Belirlenmesi: Çarpma anında etrafa dağılan parçalar ve asfalttaki kazınma, lastik izleri verilerini kullanarak bilgisayar ortamında ölçekli çizim yapılabilmektedir. Bu sayede kontak alanı net olarak belirlenmektedir.

Zaman-Mesafe Analizi: Kavşak çarpışmaları ve yaya-araç çarpışmalarında kazadan kaçma ihtimallerinin belirlenmesinde olaydan önceki  1. sn, 2.sn …. anlarını 3 boyutlu olarak görebilme ve üzerinde yorum yapılabilmektedir.

 

Eminiyet Kemeri Kullanım Analizi: Ölümlü/yaralanmalı olaylarda emniyet kemeri kullanımı tespit edilerek, kazada sürücü ve yolcunun alacağı etkinin derecesi hesaplanabilmektedir.

Kazadan Kaçınma İhtimali Senaryoları : Yazılım ortamında farklı senaryolar iddialara göre denenerek gerçeğe en yakın durum belirlenmektedir. Bu sayede gerçekte olayın nasıl olduğu anlaşıldıktan sonra diğer çevre koşulları, yol durumu ve sürücü faktörleri değiştirilerek kaza ihtimalleri değerlendirilir.

Biyomekanik İnceleme: İnsan vücudunun aldığı temas sonucu ne kadarlık bir yaralanma  düzeyi oluşacağı önceden yapılan testler ve doktor raporları ile belirlenmiş olup, bilinen değerler ile karşılaştırma yapılarak sonuca ulaşılmaktadır.